ортопедични стелки

Подагра

Статии за ортопедични стелки и обувки, полезни съвети за крака и хигиена


ПОДАГРА


Подаграта (hyperuricemia или повишена пикочна киселина) е заболяване, което засяга ставите, най-често ставите на големите пръсти на краката. Подаграта е крайният резултат от натрупване на пикочна киселина в кръвта. Съпроводена е с подувания и мъчителна болка.

Често появата на симптоми на подагра е внезапно, случва се пациента да се събуди от мъчителната болка. (Подаграта често се бърка с остеоартрозата, но остеопоротичната болка се появява постепенно и обикновенно след дълги разходки или натоварване).

Подаграта като цяло се смята, че е наследствено заболяване. Но има много причини, които могат да провокират появата. Пр. Внезапна загуба на тегло поради диета и / или диуретици може да доведе до повишена пикочна киселина и имитират симптомите на подагра.

Подаграта е сериозно заболяване и се нуждае от лекарска намеса, обикновено от интернист.

Ако не се лекувате правилно заболяването води до трайни промени в опрно- двигателните стави. Важно е да се потърси лекарска помощ, ако подозирате за съществуването на подагра.

Лечение: Лечението се предписва от квалифицирани лекари след необходимите прегледи и изследвания. Понякога се предписва и диета, и режим на хранене.
подагра