ортопедични стелки

Навехнат глезен

Статии за ортопедични стелки и обувки, полезни съвети за крака и хигиена


Навехнат глезен


Усукването, обръщането или силно динамично натоварване на глезена са най- честате причини за навехването на глезена. Самото навяхване се отнася до разтягане и / или разкъсване на ставните връзки на глезена. (за разлика от разтегнат мускул).

Навяхването възниква вследствие на внезапно странично движение или извъртане на крака. То може да се появи по време на интензивни спортни занимания, като бягане и скачане или може да настъпи по време на всяка нормална активност, като например бързо спиране след засилване (тичане или бързо ходене), ходене по неравна повърхност, която причинява нестабилност на стъпването. 90% от навяхванията на глезена обикновено се случват на външната страна на глезена. Междинно или вътрешно навяхване на глезена е много рядко ( при 10 процента от случаите).

Следващият текст се отнася за външните навяхвания.
При навяхване на глезена са налични следните симптоми – поява на остра болка при стъпване, нараняване, подуване и болезненост на външната част на крака и глезена. При наличие на тези симптоми се обърнете за консултация към лекар специалист (ортопед).

За леките навяхвания се използват следните видове терапии - почивка, лед, хладни компреси и вдигане на крака на нивото на таза. Тези действия обикновено помагат за отшумяване на проблема за няколко дни.

Консервативната терапия включва – студени компреси (лед), обездвижване на глезена, превръзка с компресионни бинтове.

По-сериозните травми, обикновено се характеризират с трудност при ходене след наранявания и изискват медицинско лечение, което включва рентгенови снимки, за да се изключи фрактура на крака и глезена. Друг метод е ЯМР, използван за наблюдаване на меките тъкани.

Използването на ролкови проходили и омекотяващи стелки, са много подходящи при лечението и възстановяването на тежки навяхвания. Ако има тежки разкъсвания на тъканите се налага хирургическа намеса.

При всички случаи на навяхвания се препоръчва използването на ортопедични стелки, които имат омекотяване в зоната на петата и поддържат сводовете, за да се осигури подкрепа за по-добра стабилност на глезена.
навехнат глезен