ортопедични стелки

Невропатия

Статии за ортопедични стелки и обувки, полезни съвети за крака и хигиена


НЕВРОПАТИЯ


Невропатия е загуба на усещане, и е едно от първите усложнения като заболяване, което в преобладаващите случаи е следствие на диабет. Появата на това заболяване е предпоставка за развитие на диабетни рани и при усложнение води до загуба на крайник.

Невропатия обикновено се развива в следните фази:
  • Фаза I на невропатия е временно изтръпване на ходилата, често чуството може да се характеризира като гъделичкане, парене, остри парещи болки. Това е един много важен показател, че е започнала загуба на усещане.
  • Фаза II зачестяване на симптомите от Фаза I и увеличаване на тяхната сила като усещане.
  • Фаза III се характеризира с постоянно парене на краката, което води до смущения в съня.
  • Фаза IV се характеризира с моменти на облекчение. Пациентът е лъжливо убеден, че състоянието му се подобрява, защото има моменти, в които липсва болка. Но наистина това, което се случва е, че наближава Фаза V, която не е пълно освобождаване от болката, а пълна загуба на усещане. Това е най-опасна фаза и това е, времето в което се развиват язви.

При проява на първите симптоми, а и в последствие, непрекъснато търсете лекарска помощ и периодично следете състоянието си. Лекарите, които могат да ви помогнат са вашите лични лекари, ендокринолози и невролози. Има системи и тестове, чрез които се проследява чуствителността на крайниците и лекарите могат да ви препоръчат правилното лечение към всеки един момент на развитие на заболяването.

Лечение

Диагностицирането на заболяването най- често става от лекар невролог или лекар ендокринолог.

Лечението се провежда по лекарско предписание и по преценка на лекаря може да включва масажи и процедури, използването на болкоуспокояващи гелове, мехлеми и медикаменти. Възможно е да бъдат предписани и витамини.

Хигиена

Тя е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА, ако искате да се предпазите от появата на незарастващи язви и ампутация на крайниците.

За да се предотврати появата на язва на ходилото, хората с невропатия и диабет трябва да ежедневно да оглеждат стъпалата си и да полагат системни грижи за тях.

1. Оглеждайте стъпалата си за наличие на ранички, подсичане, порязвания, натъртване, зачервяване, пришки и всякакви изменения във вида и цвета на кожата. Или иначе казано, правете системно (всеки ден) това:
a. Проверете дали са налице промени в цвета на кожатана стъпалото, отоци, участъци на затопляне или зачервяване. Ако се затруднявате използвайте малко огледало или потърсете помощ от член от семейството.
b. Проверявайте за поява на мазоли или промени във формата на стъпалото.
c. Проверявайте внимателно зоната между пръстите.
d. Носете памучни или вълнени чорапи, които не ви стягат и ако имат стегнати ластици ги изрежете.
e. Измивайте краката с хладка вода и сапун, подсушавайте ги добре и ги оставете в последствие да се доизсушат сами. Изсушавайте добре и зоната между пръстите. Чак след това може да обуете чорапи (не разчитайте чорапите да свършат работата за изсушаването).
f. Не използвайте никакви метални пили, остри и режеши инструменти за рязане на ноктите на краката. Използвайте финни и еластични пилички за намаляване на размера и оформяне на ноктите. Оформяйте ноктите в правя линия и не вдълбавайте крайчетата навътре – това може да доведе до забиване на нокъта и образуването на рана.
g. Неизползвайте грейки и под никакъв предлог не загрявайте краката, когато нямате чуствителност може да се изгорите и да се получат мехури или по- сериозни рани.
h. Не мийте краката с гореща вода, защото кожата на краката омеква много, а може и да се изгорите. И двете са предпоставка за появата на рани.
i. Не ходете боси, дори и когато сте си у дома. Не сте застраховани от нараняване при настъпването на остър предмет, ритане или удар.
j. Използвайте ежедневно крем за крака, като мажете цялата площ на кожата от коляното надолу.
k. При откриване на каквито и да било изменения в ходилото, незабавно потърсете лекарска помощ.

2. Ако е налична намалена чуствителност на крайниците (краката), винаги носете подходящи и удобни обувки. Неудобните обувки бързо могат да причинят наранявания. За да изберете подходящи обувки имайте предвид следното:
a. При избор на обувки първо си направете шаблон на крака, ако имате деформация на някой от краката, тогава направете шаблон и на двата крака. Шаблона се прави като стъпите на лист по- дебела и твърда хартия (картон) и с молив, който държите под прав ъгъл очертаете контура на крака. Изрязвате шаблона по очертанието и го носите със себеси в магазна. Направете шаблона в края на деня, тогава краката са отекли и може да вземете реалния им размер.
b. Купувайте си обувки след обяд или в края на деня. Тогава краката са отекли и може да прецените, дали са ви удобни или не. Преди да пробвате избраните обувки, пъхнете шаблоня в тях и вижте, дали шаблона ляга спокойно в обувката. Ако шаблона е нагънат или се притиска силно в някоя страна на обувката – НЕ ГИ КУПУВАЙТЕ!!! Поискайте друг номер или изберете друг модел, възможно е кройката на обувката да не ви пасва.
c. При избора на обувки огледайте внимателно за вътрешни ръбове и по- остри издатини. Ако има такива ръбове – НЕ ГИ КУПУВАЙТЕ!!!
d. Използвайте омекотяващи стелки, те ще намалят подбиването на краката, протриването и стреса. Стелките трябва да имат абсорбираш потта слой.
e. Рядко, но все пак се намират, обувки подходящи за диабетици. Те са от естествени материали (кожа или памучен плат), нямат никакви вътрешни ръбове и материалите от който се изработват са еластични (включително и кожата). Такива обувки се променят и разтеглят по формата на крака. Тези обувки носят специални знаци, че са подходящи за диабетици.
f. При покупка на нови обувки, задължително първо ги носете няколко пъти в дома и след това по- продължително време. След всяко обуване и събуване на новите обувки, задължително огледайте краката си за наличие на рани и охлузвания.
g. Много важно е преди да си обуете обувките да обърнете обувката и да я изтърсите. Така ще отстраните, ако случайно е попаднало, камъче или друг остър предмет вътре в обувката.

Настоявайте за преглед на стъпалата при всяка консултация с лекуващия лекар.

Добрият контрол и високата хигиена при невропатиите и диабета не само предпазва от появата на язви, но също така може да забави развитието на други усложнения, свързани със заболяването.
невропатия