ортопедични стелки

Диабет и краката

Статии за ортопедични стелки и обувки, полезни съвети за крака и хигиена


Диабет и краката


Ако имате диабет, пазете краката си!

Трофичните язви и гангрената са сред най-коварните следствия от “захарната болест”

По съвет на лекарите (ендокринолози), ако вече си станал диабетик, променяй бързо начина си на живот. Високата кръвна захар, както вече много пъти сме казвали, влияе на стените на кръвоносните съдове. Те стават крехки и чупливи. Много от малките капиляри излизат от строя и престават да хранят и да снабдяват с кислород нервните влакна. Така влакната атрофират, а ние казваме, че вече се развива полиневропатия. Затова трябва да се поддържа в норма съдържанието на глюкозата в кръвта.

При диабет е задължително болният да се грижи за краката си. Те винаги трябва да са чисти, особено между пръстите. Трябва да се внимава да не се допусне нараняване по кожата. Особено неприятно е, ако човек има мазоли. Диабетикът трябва завинаги да забрави за ножиците, бръснача и пиличките. Неговото оръжие против мазолите са топлите вани и зползването на соли. Винаги при употребата на продукти за крака трябва внимателно да прочетете етикета и да се убедите, че продукта е подходящ за диабетици. Ако не пише нищо по въпроса попитайте в аптеката за това.

Обувките трябва да се подбират така, че да не нараняват краката, да са меки и удобни. За това може да се ориентирате като разгледате обувката отвътре. Подходящите за диабетици обувки нямат шевове и ръбове които да са към крака. Често тези обувки носят специален знак за това, че са подходящи за диабетици. За съжаление тези специални обувки са доста скъпи, защото и изтаботката им е по- сложна и трудоемка. Изпозват се само естествени материали (мека кожа или памучен плат). Ако трябва да решите проблема с по- малко пари, може да си изберете обувки, които са без външни ръбове към крака и да си купите специални стелки, които са омекотяващи и подходящи за диабетици. Не носете високи обувки с остър връх, те са неудобни и натоварват краката, често правят пришки и рани. Обръщайте силно внимание при наличие на апликации по обувките и на монтирани или зашити орнаменти и аксесоари, често те правят остри ръбове от вътрешната страна на обувката.

Всичките тези съвети могат да ви се сторят много прости, но със сигурност ще помогнат по краката на болния да не се появят трофични язви и в последствие гангрена...
диабет и краката