ортопедични стелки

Диабет и проблеми на краката

Статии за ортопедични стелки и обувки, полезни съвети за крака и хигиена


ДИАБЕТ И ПРОБЛЕМИ НА КРАКАТА


Протичането на заболяването е съпроводено с множество сърдечно-съдови проблеми, които водят до влошаване на състоянието на всички тъкани и органи в организма. Като следствие на това, най- честите усложнения възникват с появата на невропатии и диабетни рани по крайниците.

Най- сериозните проблеми, които могат да възникнат при болните от диабет е появата на диабетни рани (язви) по ходилото (отдолу) и зоната на петата. Това се дължи на намалената или липсваща чуствителност на ходилата в следствие на диабета. В тези случаи дори и малки и незначителни наранявания, могат да доведат до загуба на крайния (ампутация). Целта при лечението и профилактиката на диабета се състои в облекчаване на натиска, да се запази здавината и тонуса на кожата на краката.

Изключително важно е, ако се появят каквито и да било оплаквания или поява на зачервяване, пришки, рани или промяна в цвета на кожата на краката – НЕЗАБАВНО ПОТЪРСЕТЕ ЛЕКАРСКА ПОМОЩ!!!

Допълнителна информация може да намерите и статията за “НЕВРОПАТИЯ”

За да поддържате в добро състояние краката си е необходимо да имате предвид следното:

Не се опитвайте да се самолекувате и да прилагате, нетрадиционни подходи за лечение, дори и за безобидни заболявания от типа на грипа. Пр. При настинка и грип в народната медицина препоръчват да се затоплят силно краката – Това е абсолютно забранено за хората страдащи от диабет и нвропатия, защото е възможно да изгорите краката си. Намалената или липсваща чуствителност, прави преценката ви нереална. Това може да е началото на един мъчителен процес, който да доведе до ампутация на крайници.

Винаги се водете от следните съвети за хигиена на краката:

Хигиена

Тя е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА, ако искате да се предпазите от появата на незарастващи язви и ампутация на крайниците.

За да се предотврати появата на язва на ходилото, хората с невропатия и диабет трябва да ежедневно да оглеждат стъпалата си и да полагат системни грижи за тях.

I. Оглеждайте стъпалата си за наличие на ранички, подсичане, порязвания, натъртване, зачервяване, пришки и всякакви изменения във вида и цвета на кожата. Или иначе казано, правете системно (всеки ден) това:
h. Проверете дали са налице промени в цвета на кожатана стъпалото, отоци, участъци на затопляне или зачервяване. Ако се затруднявате използвайте малко огледало или потърсете помощ от член от семейството.
i. Проверявайте за поява на мазоли или промени във формата на стъпалото.
j. Проверявайте внимателно зоната между пръстите.
k. Носете памучни или вълнени чорапи, които не ви стягат и ако имат стегнати ластици ги изрежете.
l. Измивайте краката с хладка вода и сапун, подсушавайте ги добре и ги оставете в последствие да се доизсушат сами. Изсушавайте добре и зоната между пръстите. Чак след това може да обуете чорапи (не разчитайте чорапите да свършат работата за изсушаването).
m. Не използвайте никакви метални пили, остри и режеши инструменти за рязане на ноктите на краката. Използвайте финни и еластични пилички за намаляване на размера и оформяне на ноктите. Оформяйте ноктите в правя линия и не вдълбавайте крайчетата навътре – това може да доведе до забиване на нокъта и образуването на рана.
n. Неизползвайте грейки и под никакъв предлог не загрявайте краката, когато нямате чуствителност може да се изгорите и да се получат мехури или по- сериозни рани.
o. Не мийте краката с гореща вода, защото кожата на краката омеква много, а може и да се изгорите. И двете са предпоставка за появата на рани.
p. Не ходете боси, дори и когато сте си у дома. Не сте застраховани от нараняване при настъпването на остър предмет, ритане или удар.
q. Използвайте ежедневно крем за крака, като мажете цялата площ на кожата от коляното надолу.
r. При откриване на каквито и да било изменения в ходилото, незабавно потърсете лекарска помощ.

II. Ако е налична намалена чуствителност на крайниците (краката), винаги носете подходящи и удобни обувки. Неудобните обувки бързо могат да причинят наранявания. За да изберете подходящи обувки имайте предвид следното:
a. При избор на обувки първо си направете шаблон на крака, ако имате деформация на някой от краката, тогава направете шаблон и на двата крака. Шаблона се прави като стъпите на лист по- дебела и твърда хартия (картон) и с молив, който държите под прав ъгъл очертаете контура на крака. Изрязвате шаблона по очертанието и го носите със себеси в магазна. Направете шаблона в края на деня, тогава краката са отекли и може да вземете реалния им размер.
b. Купувайте си обувки след обяд или в края на деня. Тогава краката са отекли и може да прецените, дали са ви удобни или не. Преди да пробвате избраните обувки, пъхнете шаблоня в тях и вижте, дали шаблона ляга спокойно в обувката. Ако шаблона е нагънат или се притиска силно в някоя страна на обувката – НЕ ГИ КУПУВАЙТЕ!!! Поискайте друг номер или изберете друг модел, възможно е кройката на обувката да не ви пасва.
c. При избора на обувки огледайте внимателно за вътрешни ръбове и по- остри издатини. Ако има такива ръбове – НЕ ГИ КУПУВАЙТЕ!!!
d. Използвайте омекотяващи стелки, те ще намалят подбиването на краката, протриването и стреса. Стелките трябва да имат абсорбираш потта слой.
e. Рядко, но все пак се намират, обувки подходящи за диабетици. Те са от естествени материали (кожа или памучен плат), нямат никакви вътрешни ръбове и материалите от който се изработват са еластични (включително и кожата). Такива обувки се променят и разтеглят по формата на крака. Тези обувки носят специални знаци, че са подходящи за диабетици.
f. При покупка на нови обувки, задължително първо ги носете няколко пъти в дома и след това по- продължително време. След всяко обуване и събуване на новите обувки, задължително огледайте краката си за наличие на рани и охлузвания.
g. Много важно е преди да си обуете обувките да обърнете обувката и да я изтърсите. Така ще отстраните, ако случайно е попаднало, камъче или друг остър предмет вътре в обувката.

Настоявайте за преглед на стъпалата при всяка консултация с лекуващия лекар.

Добрият контрол и високата хигиена при невропатиите и диабета не само предпазва от появата на язви, но също така може да забави развитието на други усложнения, свързани със заболяването.
диабет и проблеми на краката