ортопедични стелки

Кръвообращение на краката

Статии за ортопедични стелки и обувки, полезни съвети за крака и хигиена


Кръвообръщение на краката


Гравитацията прави всичко възможно да притегля кръвта към крака, но това прави обратния път по- труден. Защото, в човешкото тяло кръвоносните съдове на краката са най- отдалечени от сърцето, това е предпоставка за развирието на циркулаторни проблеми при определени видове смущения. Обикновенно симптомите първо се появяват в стъпалата.

Артериите носят кръвта от сърцето към крайниците, а вените провеждат кръвта обратно към сърцето и белите дробове за регенерация – обогатяване с хранителни вещества и кислород.

Съществуват две основни артерии, които осъществяват доставката на обогатена кръв към краката (dorsalis pedis и tibial артерии). Тези две основни артерии разпространяват обогатената на кислород кръв и чрез по- малките кръвоносни съдове достига до всички тъкани на краката и тялото. Здравите артерии са с дебели стени, които са здрави и еластични, за да може да отговорят на натиска, който се създава от изпомпването на кръвта от сърцето.

В съвременния свят около половината от смъртните случаи са причинени от сърдечно-съдови заболявания. Единият голям убиец на съвременното човечество е втвърдяването на артериите или артеросклерозата. При развитието на това заболяване се ограничава кръвния поток към дадена област от тялото и най- често това ся краката, тъй като те са най-далеч от сърцето.

Намаленият кръвен поток до някои части на тялото означава, че мускулите и тъканите могат да са с недостиг на кислород. Някои от симптомите на недостига на кислород са схващания и болка на краката. Възможно е да се получат и изтръпвания, а същот и ходилата да са непрекъснато студени. (Въпреки, че не всички мускулни спазми трябва да се тълкува като знак за сърдечно-съдово заболяване, ако подозирате, проблем задължително потърсете медицинска помощ.) Често хора с циркулаторни проблеми имат одебелени и крехки нокти на краката.

Разширени вени

Вени са с по – малък диаметър от артериите. От вените кръвта се връща обратно кръв към сърцето, но под по- ниско налягане. Вените са по-многобройни в сравнение с артериите и по тях се движи около 70% от кръвта на тялото във всеки един момент. Във вение има клапи които позволяват на кръвта да се движи само в посока към сърцето и помагат при преодоляването на гравитация в процеса на движение.

Широко разпространен циркулаторен проблем е - разширените вени. Проблема възниква, когато се появят смущения във венозните клапи. Когато се появи такъв проблем, гравитацията притегля кръвта в посока обратна на посоката към сърцето, а това прави налягането по стените на вената по- голямо и като следствие – вените се подуват.

При възникване на такива проблеми или при съмнение за циркулаторни проблеми – потърсете лекарска помощ.

Най- често като терапия за тази група проблеми се прилагат кремове и медикаменти предписани от лекар. Определени типове масажи и използването на масажни стелки също може да облекчи състоянието ви, но първо потърсете лекарска помощ.