ортопедични стелки

Парещи крака

Статии за ортопедични стелки и обувки, полезни съвети за крака и хигиена


Парещи (туптящи) крака


Усещането за парене на ходилата е често срещано оплакване сред много групи от хора, най-често при по- възрастни над 50 годишна възраст. Има много различни причини за парене в крака. Най- често се среща при диабетици, при които най- често са смесени усещания от парене на крака и загуба на чувствителност (изтръпналост) в ходилата.

Въпреки това, съществуват много други причини за този симптом. Алкохолът е на едно от първите места в индекса на съмнение за тези оплаквания. Невропатия и загуба на усещане са често срещани при хората, които системно употребяват алкохол. Други причини включват дисфункция на щитовидната жлеза и стомаха. Различни хормонални смущения и заболявания свързани с наднормено тегло също може да предизвикат симтоми на парещи крака.

Някои от инфекциозни заболявания, като например микози (гъбички), а по- рядко неврологични смущения, също могат да предизвикат тези симптоми.

Механичните причини е възможно да бъдат, претоварване от високи или неподходящи обувки, носене на неудобни обувки, носене на по– малък номер обувки.

Въздействие над проблема с парещите крака:

Въздействието обикновенно варира в зависимост от причината. Най-важният аспект на този симптом е точна диагноза. Това може да стане с изследвания и средства за бърза диагностика, рентгенова снимка или MRI (магнитен резонанс). Кръвни тестове за определяне на кръвната картина (промени), могат да помогнат при определянето на диагнозата. Най-важният инструмент за създаването на точна диагноза е достатъчно история и физически преглед от лекар обучен в тези област (невролог, ортопед, GP).

Често предписваните медикаменти са за подобряване на кръвообръщението. Възможно е да бъдат използвани и масажни или магнитни стелки, които да стимулират кръвообръщението.

При всички случаи, не се самолекувайте, а се консултирайте с лекар.
парещи крака