ортопедични стелки

Микози на ходилата

Статии за ортопедични стелки и обувки, полезни съвети за крака и хигиена


Микози на ходилата или проблеми с гъбички по краката


Микоза обикновено се появява на кожата между пръстите на краката, но могат да се появят и навсякъде по ходилата и могат да се развиват и по ноктите на краката.

Микоза или гъбички е гъбична инфекция на кожата и ноктите, обикновено започва да се развива по кожата между пръстите на краката. Когато инфекцията се разпространи и по ноктите на краката, те стават дебели и се изкривяват.

Гъбичките са организми (tinea pedis), както мухъла и плесените и растат най-добре в условия, които са влажни. Бактериалните инфекции се развиват като вторична инфекция, която влошава симптомите на заболяването и го прави по-трудно да се излекува. Гъбичната инфекция по ноктите е едина от най-трудните за лечение.

Най- често инфектирането с микоза става от други хора, които са ходили боси по подовете, използването на общи чехли или от подове, които са влажни или мокри (напр. в плувни басейни и общ санитарен възел, мокри помещения и бани). Микозата се разпространява много по-често при хора, които са склонни към обилно потене на краката. Микозата лесно се разпространява чрез споделяне с други хора, обувки и лични вещи, като кърпи и чорапи, аксесоари за крака и обувки.

Микозата или гъбичките могат също така да разпространяват и по други части на тялото, особено в зоната на слабините и подмишниците, за разяването също става по контактен начин.

Симптомите включват:
* На кожата:
 • Загрубяване, напукване и лющене на кожата
 • В някои случаи и подсичане и кървене
 • Сърбеж
 • Парене
Често се появяват малки мехури ( в следствие на които следва напукване на кожата). Когато тъканите са оголени това причинява болка и подуване. Сърбежа и изгарянето може да се увеличи, когато инфекцията се разпространява. При тежки случаи кожата се втвърдява и добива вида на напука и груб мазол.

* На пръсти нокти:
 • Промяна в цвета (жълти или кафяви)
 • Одебеляване и изкривяване на нокътната плочка
 • Лоша миризма
 • Крехки, нацепени и груби нокти
 • Побеляване в определени зони на нокътната плочка

Лична хигиена и грижи при микози (гъбички):

Мийте краката си най-малко веднъж на ден със сапун и топла вода. Старателно изсушавайте цялото ходило, включително и зоната между пръстите. Ежедневно сменяйте чорапите. Използвайте чорапи от чист памук, защото те най- добре поемат влагата и незапарват. Винаги, когато имате възможност излагайте краката на въздух за кратки периоди от време през целия ден (важно е да не се ходи бос). Носете сандали с отворени пръсти на краката, когато е възможно.

Има най-различни продукти на пазара, които може да се използват за хигиена и лечение на гъбички. Важно е да се знае, че гъбичните инфекции са много упорити и е необходимо поне 2 седмици след отшумяване на симпромите да продължавата да изпозвате продукта с който се лекувате или този период е различен в зависимост от лекарското предписание и препоръките на производителя. След завършване на цикъла от лечение използвайте продукти, които ще ви пазят от повторно инфектиране. Това е част от личната ви хигиена. Лицето и зъбите не са по- маловажни от краката (тях също ги използваме всеки ден).

Ако не успеете да отстраните инфекцията с козметични средства, задължително се обърнете към лекар (дерматолог), защото има противо- гъбични лекарствени средства, които могат да решат проблема ви.

Профилактика:
 • Носете сандали или обувки, когато ходи по влажни или мокри подове
 • Не използвайте чужди обувки или лични, като и кърпи и аксесоари за крака и обувки
 • Носете чорапи от абсорбиращи материали (най- подходящи са от памук)
 • Сменяйте чорапите често, ако ви се потят краката
 • Избирайте обувки, които осигуряват циркулация на въздуха
 • Пазете краката си чисти и сухи, използвайте пудра за крака и други видове козметика, които предпазват караката и обувките от повторно инфектиране
 • Почиствайте обувките си често, като изпозвате подходящи продукти против микози
микози ходило