ортопедични стелки

Гъбични инфекции по ноктите

Статии за ортопедични стелки и обувки, полезни съвети за крака и хигиена


Гъбични инфекции по ноктите на краката


Гъбичната инфекция на ноктите на краката, наречена Onychomycosis, общо казано - здравословен проблем, но много хора не му обръщат внимание. Гъбите са прости паразитни растителни организми и не се нуждаят от слънчева светлина, за да се развиват.

Onychomycosis е инфекция под ноктите, която може да проникне през нокъта. Ако не се обърне внимание и не се лекува, инфекцията може да увреди сериозно ноктите. Това може да доведе и до невъзможност на човек да се движи нормално. Съпроводено е с удебеляване на ноктите, това води до невъзможност на ноктите да се поддържат и почистват и това води до пявата на болка, когато се обуят обувки. Това заболяване често може да бъде придружено от вторични бактериални и / или гнойни инфекции в зоната на ноктите и около тях.

Симптоми:
  • Промяна в цвета (жълт или кафяв)
  • Одебеляване на ноктите
  • Лоша миризма
  • Шуплеста и рехава тъкан под ноктите
  • Побеляване на нокътната плочка
  • Тази инфекция е в състояние да разпространява към другите нокти на краката и кожата
Ноктите на краката са особено уязвими, когато се ходи бос във влажни зони - плувни басейни, съблекални и душове. Нараняването на ноктите също може да е важна предпоставка за появата на инфекции, защото нокъта става по-възприемчив към инфекции, включително и гъбични инфекции. Тези, които страдат хронични заболявания като диабет, циркулаторни проблеми или имунна недостатъчност, са особено податливи на гъбички по ноктите.

Има най-различни продукти, които могат да бъдат използвани на ходилата, петите и ноктите, които убиват гъбичките. Необходимо е да се използват и хигиенни стелки, които поддържат антибактериална среда и абсорбират излишната влага.

Профилактика

Чистите и сухи крака за устойчиви на гъбични заболявания. Измиване на краката със сапун и топла вода поне веднъж дневно и напълно изсушаване са важни условия за успешна терапия. Носете индивидуални чехли на обществени места. Често сменяйте обувките, чорапите и бельото. Използвайте качествени козметични продукти за поддържане на антибактериална среда (пудри, спрей, гелове и кремове). Купувайте си обувки, които не запарват (най- подходящи са естествените материали – кожа или памучен, ленен плат).

Потърсете консултация с лекар.

Вашият лекар може разкрие гъбичната инфекция рано и да ви назначи подходящото лечение. В някои случаи се налага хирургично лечение. Временно отстраняване на заразените ноктите може да бъде извършвано, за да стане възможно прякото прилагане на локални противогъбични средства. Постоянното отстраняване на хронично болни нокти, се налага когато не се подават на никакво друго лечение.