ортопедични стелки

Краката на децата

Статии за ортопедични стелки и обувки, полезни съвети за крака и хигиена


КРАКАТА НА ДЕЦАТА


За съжаление, предната част на повечето съвременни обувки са по тесни от стъпалото. Можете да проверите това като застанете прави върху лист хартия и очертаете крака си. След това сравнете очертанието с подметката на обувките си. Ако тя е по-тясна, може би си създавате проблеми с краката. Избирайте само удобни обувки – никой не можа да прецени това по-добре от вас.Еволюцията е направила стъпалата ни гъвкави и силни, не да бъдат натикани в обувки. Когато преди 4 000 години хората бродели по земята, проблемите с краката били непознати. Днес се нуждаем от обувки, които да ни предпазват от студ, нараняване, заболявания и трамбоване по твърди настилки. Въпреки това често избираме обувките си според стила, вместо според удобството и функционалността.
Помнете: добрите обувки са част от добрата грижа, която краката ви заслужават. Практиката показва, че правилната грижа за краката още от детството предотвратява много от механичните и ортопедичните проблеми, които се появяват по-късно. Превантивните мерки за краката на детето са точно толкова важни, колкото и грижата за зъбите или за която и да е друга част от тялото. Много деца ходят с пръсти навътре, имат плоски стъпала или изкривени крака. Въпреки че не изпитват болка, те увреждат краката си.


ПЛОСКИ СТЪПАЛА

Много бебета се раждат с плоски стъпала. Това обикновено се променя, когато започнат да се изправят и да ходят.Децата с плоски стъпала, или с паднали сводове, може да не успяват да се развиват толкова бързо колкото другите деца, заради допълнителното натоварване на стъпалата и краката им.


ПРОВЕРЯВАЙТЕ ЗА ПРОБЛЕМИ

Ако подозирате някакви проблеми, заведете детето на ортопед. Така може да предотвратите сериозни проблеми в бъдеще


ПЛОСКИ СТЪПАЛА

Сами по себе си плоските стъпала не винаги са проблем. Но хора с болезнени плоски стъпала или прекалено високи сводове задължително се нуждаят от лечение. От такова лечение се нуждаят и хора с болки в глезените, коленете или кръста, които са свързани с плоски стъпала или високи сводове.Причините за плоските стъпала са много, но в напреднала възраст намалената активност и увеличеното тегло спомагат за механичните деформации на краката. Плоските стъпала могат също да предизвикат появата на шип на петата и/или плантарен фасциит.Първото и най-добро помощно средство при плоски стъпала са добрите обувки с подложки на сводовете, но обикновено каквато и да е подложка за свод се отразява благоприятно, като например широкоразпространените продукти, като тези на Д-р Шол (Dr. Scholl). Въпреки това най-доброто средство при плоски стъпала остават летите подложки изработени по мярка.