ортопедични стелки

Метарзални проблеми / Мазоли / ИПК

Статии за ортопедични стелки и обувки, полезни съвети за крака и хигиена


МЕТАТАРЗАЛНИ ПРОБЛЕМИ / МАЗОЛИ / ИПК


Мазолите са най-често срещаните проблеми по кожата на краката. Те представляват удебеления на кожата и могат да се появят по върховете на пръстите или по стъпалата и са предизвикани от натиск от обувките. Всъщност те са начина, който кракът се предпазва от триене и натиск. Обикновено са болезнени, но се поддават на грижи.
Най-лесното средство срещу мазолите са стабилните обувки с широки носове и нисък ток. Широкоразпространените подложки, лосиони и кремове, пемза и пили за крака, бани за крака, и скрабове също са полезни. Не бива да се пренебрегват и редовните парафинови вани, които намаляват натрупванията на кожа. Друго средство са специалните стелки, които неутрализират механичната деформация на стъпалото. Те могат да бъдат стандартни, каквито се продават в специализираните магазини, или предписани от лекар и изработени по отливка на стъпалото.

Ако проблемите не отшумяват, добре е да се потърси професионалното мнение на лекар специалист в тази област. Острите форми на мазоли на възглавничките (ИПК) може да изискват хирургична намеса. Тя обикновено се назначава след рентгенова снимка и неподатливост на проблема към други решения.

При сериозни случаи на мазоли, които обикновено се появяват по стъпалото, може да се получи ИПК. Това е медицински термин, който означава дълбок мазол на възглавничката на стъпалото, който не минава. Ако ортопедичните помощни средства, подложките, масажът и останалите консервативни методи са безполезни, се налага хирургична намеса. В тези случаи костта може да се разреже или да се фиксира с болтове. Тези операции обикновено се извършват с местна упойка и пациентът може да ходи веднага след това с гипсов ботуш. С новите медикаменти процедурата е безболезнена, но първо трябва да се консултирате с домашния си лекар.