ортопедични стелки

Обувки за деца

Статии за ортопедични стелки и обувки, полезни съвети за крака и хигиена


ОБУВКИ ЗА ДЕЦА


Добрите обувки са особено важни, за да се избегнат проблеми с растящите стъпала. Обувките предпазват краката от нараняване, затова децата нямат нужда от тях преди да проходят.

  • Детските обувки, които покриват глезена, всъщност не го подкрепят, така че обикновените обувки с връзки (тип Оксфорд) или маратонките са също толкова подходящи.
  • Проверявайте стъпалата на децата често, за да сте сигурни, че обувките не са прекалено малки. Детските крака са гъвкави и могат да се вместят в обувки по-малки с цели два номера, и то без детето да се оплаче.
  • Не използвайте старите обувки на други деца. Те са оформени по стъпалото на предишния собственик и не могат да се променят.
За съжаление, предната част на повечето съвременни обувки са по тесни от стъпалото. Можете да проверите това като застанете прави върху лист хартия и очертаете крака си. След това сравнете очертанието с подметката на обувките си. Ако тя е по-тясна, може би си създавате проблеми с краката.

Избирайте само удобни обувки – никой не можа да прецени това по-добре от вас.Еволюцията е направила стъпалата ни гъвкави и силни, не да бъдат натикани в обувки. Когато преди 4 000 години хората бродели по земята, проблемите с краката били непознати. Днес се нуждаем от обувки, които да ни предпазват от студ, нараняване, заболявания и трамбоване по твърди настилки. Въпреки това често избираме обувките си според стила, вместо според удобството и функционалността.

Помнете: добрите обувки са част от добрата грижа, която краката ви заслужават.