ортопедични стелки

Ортопедични помощни средства

Статии за ортопедични стелки и обувки, полезни съвети за крака и хигиена


ОРТОПЕДИЧНИ ПОМОЩНИ СРЕДСТВА


Ортопедичните помощни средства се използват за да се контролира нарушената функция на стъпалото. Когато не функционира правилно, стъпалото предизвиква болка. Ортопедичните помощни средства поддържат връзките и костната структура на стъпалото, като по този начин облекчават болката. Ортопедичните помощни средства могат да бъдат разнообразни. Те могат да бъдат изработени от твърди материали: метал, пластмаса и др., и могат да са облечени или не. Но винаги трябва да бъдат изработени прецизно. Има няколко начина да се изработи ортопедично помощно средство. Единият е да се направи отливка на крака. Другият, по-нов метод, е да се направи оптичен отпечатък. Използват се също и отпечатъци в пяна. Във всеки случай, формата на стъпалото трябва да се вземе точно и да се изпрати в ортопедична лаборатория, където се прави копие на крака на пациента. След това се моделът се коригира и по него се изработва помощното средство. Ортопедичните помощни средства се използват при разнообразни проблеми както при възрастни, така и при деца. При децата чрез тях се коригира структурата на свода и положението на пръстите, което засяга походката, или се лекуват проблеми в коленете и таза. За хора, които се занимават активно със спорт, професионалисти или любители, се изработват специални помощни средства за различните видове спорт, които подпомагат доброто представяне на спортистите. При хора в напреднала възраст ортопедичните средства се използват за корекция и облекчение на проблемни зони на стъпалото. Пациенти страдащи от диабетични язви, кокалчета, шипове на петата, плантарен фасцит или артритни проблеми могат да се възползват от ортопедичните помощни средства.

Най-често срещаните проблеми:

ЧУКООБРАЗЕН ПРЪСТ / ШИПОВЕ

Чукообразните палци и шиповете могат да се разглеждат като форми на артрит. Те са резултат на дисбаланс на структурата на мускулите на пръстите на краката. Пръстът се изкривява и дори огъва надолу, като ставата изпъква навън. Това са все случаи на биометричен дисбаланс.Въпреки че наследствеността също може да предизвика тези състояния, най-честата причина са неудобните обувки. При диабетиците, както и при хора с недобро кръвообращение, чукообразните пръсти могат да бъдат сериозен проблем. Те могат да предизвикат инфекция и да доведат до загуба на крайник. Ако върху чукообразен пръст се образува мазол, той най-често е резултат от натиска на обувката върху пръста.Някои от бабешките лекове, които биха помогнали в тези случаи са масаж, накисване, парафинови бани, скрабове, подложки, кремове и удобни обувки. Ако обаче има зачервяване или инфекция, трябва да се потърси помощта на ортопед или на семейния лекар. Ако деформацията е трайна и предизвиква постоянна болка, се налага следващ етап на лечение, който включва хирургична намеса, включително и наместване на костта.


КОКАЛЧЕ ( HALLUX VALGUS)

Кокалче е народното име на състоянието познато в медицината като hallux valgus. Това е всъщност отклоняване на костта от средната линия на тялото. Обикновено изглежда като болезнена зачервена подутина от вътрешната страна на стъпалото, до ставата на големия пръст. Причините за кокалчето са много, но основната дълго носене на тесни неудобни обувки с тесни носове и високи токове. Има няколко неща, които може да се направят, за да се облекчи болката:
1. Хубави стабилни обувки с широки носове и удобни подложки
2. Противовъзпалителни медикаменти, след лекарско предписание
3. Студени компреси
4. Киснене на крака в соли за крака или подобни разтвори, масаж, терапия или подложки

Разбира се, ако страдате от диабет, недобро оросяване, артрит или невропатия ( намалена чувствителност на крака) трябва веднага да се консултирате с лекар. В такива случаи обикновено се прави рентгенова снимка, за да се определи точната причина и лечението на състоянието. Въпреки че инжектирането на кортизон и ортопедичните помощни средства облекчават донякъде болката, хирургичната намеса обикновено е окончателното решение на проблема.