ортопедични стелки

Артрит

Статии за ортопедични стелки и обувки, полезни съвети за крака и хигиена


Артрит


Artho означава, стави и itis означава възпаление.

Причините:

Съществуват около 38 вида на артрита и по-голямата част от тези видове влияят на човешкия крак. Най-често срещания вид е остеоартроза. Възрастови изменения, прекомерно тегло, тесни обувки и травми (наранявания), са основните причини за остеоартроза. За щастие, това състояние се подава на успешно лечение, за облекчаване на състоянието.

Лечение се извършва по предписание на лекари (ортопеди и ревматолози):

Обикновенно първата стъпка при диагностицирането на артрит е уточняването на причините довели до появата. Втората стъпка е рентгенови снимки, за да се види костната структура на краката. При по-напреднали случаи на артрит се използва MRI (магнитен резонанс) или CT сканиране (компютърна томография). При по-сложни случаи на артрит, се правят кръвни тестове, за да се уточни вида на артрита.

Подаграта, която също се класифицира като артрит и ревматоидния артрит, са двата вида, които имат най- тежки последствия за човека. В повечето случаи заболяването протича с болки в ставите и болки в ходилата, обикновено причините са биомеханични. В следствие, на което се нарушава костната и ставна структура на краката.

Първото нещо, което трябва да се направи при този вид заболявания е да се защити добре стъпалото и да се създаде максимален комфорт и разпределение на тежеста на стъпакото. Необходимо е да се намали и стреса на ходилото при ходенето по твърди настилки. То ва може да се реализира с използването на специлни обувки или ортопедични стелки, които омекотяват в зоната не петата и поддържат сводовете. Възможно е и да се изработят специални обувки или стелки,които точно отразяват спецификата на конкретния човек. Допълнителната терапия включва изплзването на противовъзпалителни медикаменти и някои видове витамини. В някои случаи са подходящи студени компреси, масажи и бани. Използването на калциеви продукти също е подходящо за профилактиране на някои видове артрит. Разбира се, всичко това става по лекарко предписание и под лекарско наблюдение.